• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • Zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

FA Nutrition CORE BCAACORE - 350g

FA Nutrition CORE BCAACORE - 350g

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:

Wszystkie pola są wymagane

Producent: FA CORE

Produkt aktualnie niedostępny

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 24/7 0.00 zł brutto
  • Dostawa własna na terenie miasta Ostrołęka 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty 0.00 zł brutto
  • Kurier INPOST 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu
  • Wysoka wartość anaboliczna i antykataboliczna
  • Drastycznie przyspiesza regenerację
  • Hamuje katabolizm

BCAACORE

BCAA - to 3 aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (leucyna, izoleucyna i walina) należące do aminokwasów egzogennych, czyli takich których organizm sam nie potrafi syntetyzować i musi otrzymywać je z zewnątrz wraz z pożywieniem. Wagowo stanowią one prawie 40% suchej masy mięśni człowieka, są więc jednymi z najliczniej występujących aminokwasów w tej tkance. Suplementacja leucyną, izoleucyną i waliną z reguły proponowana jest w ich wzajemnym stosunku ilościowym 2:1:1, jako najbardziej zbliżona do ilościowych proporcji tych aminokwasów obserwowanych w organizmach żywych.

W skład BCAACORE wchodzi:

  • L-Leucyna to aminokwas egzogenny należący do aminokwasów ketogennych. Naturalnie występuje w produktach białkowych, mięsie, jajach i rybach oraz w pokarmach roślinnych. To jeden z najważniejszych aminokwasów dla organizmu człowieka a szczególnie sportowca ponieważ wpływa on na sekrecję anabolicznych hormonów, takich jak insulina w połączeniu z węglowodanami. Oddziałuje także na specyficzne kinazy (mTOR) inicjując w ten sposób syntezę białek mięśniowych i tempo przebiegu tego procesu. Dodatkowo leucyna może wpływać korzystnie na proces redukcji tkanki tłuszczowej przyczyniając się jakości umięśnienia. To aminokwas, który ma uniwersalne zastosowanie we wszystkich dyscyplinach sportowych i na każdym poziomie zaawansowania. Stosowanie suplementów zawierających leucynę jest priorytetem potreningowym, ponieważ bez odpowiedniej ilości tego aminokwasu synteza białek mięśniowych nie może mieć miejsca.
     
  • Alfa-ketoglutaran leucyny to substancja powstająca z cząsteczki wolnej formy aminokwasu L-leucyny i kwasu α-ketoglutarowego. Alfaketoglutaran to zjonizowana postać kwasu alfaketoglutarowego będącego ketonową pochodną kwasu glutarowego. Jest on pośrednim produktem cyklu Krebsa i bierze udział w produkcji energii, metabolizmie aminokwasów, procesach utleniania oraz transportowaniu azotu. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję bioaktywną o większej przyswajalności i wyższej aktywności antykatabolicznej. Taka forma leucyny wchodzi w skład nowoczesnych i kompleksowych suplementów BCAA wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego.
     
  • Ester etylowy leucyny to udoskonalona postać leucyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż wolna postać leucyny. Z tego względu na skuteczne i silne działanie antykataboliczne leucyna stała się jednym z najskuteczniejszych preparatów stosowanych w sportach siłowych, wytrzymałościowych i szybkościowych. Wpływa na zwiększona synteza białek co daje zwiększony efekt anaboliczny a w konsekwencji przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Ester etylowy leucyny w porównaniu do wolnej postaci jest także bardziej stabilny (nie ulega szybkiemu rozpadowi), co powoduje że większa dawka leucyny magazynowana jest w mięśniach. Dzięki lepszemu wchłanianiu i większej stabilności, dawki estru leucyny mogą być mniejsze niż wolnej leucyny.
     
  • Izoleucyna to aminokwas egzogenny, izomer leucyny. Występuje naturalnie w produktach zawierających białko, między innymi w migdałach, orzechach, mięsie i przetworach mięsnych, jajach, nabiale. Jest uniwersalnym aminokwasem okołotreningowym czyli glukogennym jak i ketogennym, gdyż stanowi alternatywne źródło energii przy niewystarczającej dostępności glukozy i/lub kwasów tłuszczowych, np. w czasie intensywnego wysiłku. Bezwzględnie niezbędna w procesie syntezy białek. Suplementacja izoleucyną ma na celu zwiększenie puli wolnych aminokwasów w ustroju co ma zabezpieczać mięśnie przed rozpadem dla potrzeb energetycznych a jednocześnie jako elementy strukturalne białek aminokwasy mogą być wykorzystywane do syntezy białek de novo co będzie wpływało na proces regeneracji po treningowej i warunkuje proces naprawy uszkodzonych tkanek. Aminokwas ten pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Izoleucyna stosowana jest wspólnie z waliną i leucyną w kompleksowych preparatach typu BCAA.
     
  • Alfa-ketoglutaran izoleucyny to substancja powstająca z cząsteczki wolnej formy aminokwasu L-izoleucyny i kwasu α-ketoglutarowego. Alfaketoglutaran to zjonizowana postać kwasu alfaketoglutarowego będącego ketonową pochodną kwasu glutarowego. Jest on pośrednim produktem cyklu Krebsa i bierze udział w produkcji energii, metabolizmie aminokwasów, procesach utleniania oraz transportowaniu azotu. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję bioaktywną o większej przyswajalności i wyższej aktywności antykatabolicznej. Taka forma izoleucyny wchodzi w skład kompleksowych i nowoczesnych suplementów BCAA wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego.
     
  • Ester etylowy izoleucyny to udoskonalona postać izoleucyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż wolna postać izoleucyny. Z tego względu na skuteczne i silne działanie antykataboliczne izoleucyna stała się jednym z najskuteczniejszych preparatów stosowanych w sportach siłowych, wytrzymałościowych i szybkościowych. Wpływa na zwiększona synteza białek co daje zwiększony efekt anaboliczny a w konsekwencji przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Ester etylowy izoleucyny w porównaniu do wolnej postaci jest także bardziej stabilny (nie ulega szybkiemu rozpadowi), co powoduje że większa dawka izoleucyny magazynowana jest w mięśniach. Dzięki lepszemu wchłanianiu i większej stabilności, dawki estru izoleucyny mogą być mniejsze niż wolnej izoleucyny.
     
  • Walina to aminokwas egzogenny, który bierze udział w syntezie białek mięśniowych, a także w procesie wytwarzania energii. Walina jest wykorzystywana przez organizm na potrzeby energetyczne zwłaszcza w okresie silnego stresu np. w czasie znacznego obciążenia wysiłkiem fizycznym. Dostarczanie dodatkowej ilości aminokwasu z zewnątrz zwiększa pulę wolnej waliny w ustroju co w założeniu ma ochronić mięśnie przed rozpadem dla potrzeb energetycznych i jednocześnie wspomóc późniejszą regenerację mięśni z wykorzystaniem dostarczanych z zewnątrz aminokwasów. Walina może też wpływać na poziom i relacje neuroprzekaźników, przez co wykazuje działanie delikatnie stymulujące (odsuwa w czasie wystąpienie zmęczenia w trakcie trwania wysiłku). Wykazuje także działanie hepatoprotekcyjne (a więc ochraniające komórki wątroby). Nadaje się znakomicie jako element wspomagania wysiłku w dyscyplinach siłowych, szybkościowo-siłowych i wytrzymałościowych. Znakomicie sprawdza się zarówno w okresie zwiększania masy mięśniowej i siły jak i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej.
     
  • Alfa-ketoglutaran waliny to substancja powstająca z cząsteczki wolnej formy aminokwasu L-waliny i kwasu α-ketoglutarowego. Alfaketoglutaran to zjonizowana postać kwasu alfaketoglutarowego będącego ketonową pochodną kwasu glutarowego. Jest on pośrednim produktem cyklu Krebsa i bierze udział w produkcji energii, metabolizmie aminokwasów, procesach utleniania oraz transportowaniu azotu. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję bioaktywną o większej przyswajalności i wyższej aktywności antykatabolicznej. Taka forma waliny wchodzi w skład nowoczesnych i kompleksowych suplementów BCAA wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego.
     
  • Ester etylowy waliny to udoskonalona postać waliny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż wolna postać waliny. Z tego względu na skuteczne i silne działanie antykataboliczne waliny stała się jednym z najskuteczniejszych preparatów stosowanych w sportach siłowych, wytrzymałościowych i szybkościowych. Wpływa na zwiększona synteza białek co daje zwiększony efekt anaboliczny a w konsekwencji przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Ester etylowy waliny w porównaniu do wolnej postaci jest także bardziej stabilny (nie ulega szybkiemu rozpadowi), co powoduje że większa dawka waliny magazynowana jest w mięśniach. Dzięki lepszemu wchłanianiu i większej stabilności, dawki estru waliny mogą być mniejsze niż wolnej waliny.
     
  • Jabłczan cytruliny jest to związek powstający z połączenia aminokwasu cytruliny z kwasem jabłkowym. Cytrulina to aminokwas, któremu przypisuje się działanie zwiększania wydolności organizmu poprzez różnokierunkowe działanie. Po pierwsze cytrulina jako aminokwas wchodzący w skład cyklu mocznikowego bierze udział w metabolizowaniu amoniaku do mocznika, przekształcając tym samym toksyczny amoniak w rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia mocznik. Ten cykl przemian, a tym samym obecność cytruliny, jest kluczowy dla osób stosujących diety wysokobiałkowe aby nie dopuścić do zatrucia organizmu. Kolejną zaletą obecności cytruliny jest jej wpływ na wzrost metabolizmu komórkowego, podwyższenie energii i zwiększenie wytrzymałości co wiąże się z udziałem cytruliny w produkcji tlenku azotu. Suplementacja cytruliną zwiększa syntezę argininy co pośrednio wpływa na zwiększenie produkcji tlenku azotu. Cytrulina i arginina to aminokwasy, które w organizmie mogą ulegać wzajemnym przekształceniom i o ile konwersja cytruliny do argininy wymaga wielu przemian to konwersja argininy do cytruliny jest już przemianą bezpośrednią a w jej wyniku powstaje cząsteczka tlenku azotu. Dzięki obecności tlenku azotu w mięśniach dochodzi do rozluźnienia śródbłonka naczyń a efektem takiej relaksacji jest zwiększenie przepływu krwi do pracujących mięśni i dostarczenie im tlenu i szeregu składników odżywczych niezbędnych do dalszej wzmożonej pracy. Zwiększony przepływ krwi wspomaga proces „oczyszczania” pracujących mięśni. W każdej komórce dochodzi do swoistej wymiany tlenu i składników odżywczych na dwutlenek węgla i szkodliwe produkty przemian metabolicznych, które organizm musi usunąć, a ze względu na zwiększony przepływ krwi taka wymian następuje szybciej dzięki czemu komórki tkanki mięśniowej mogą dłużej i ciężej pracować. Wprowadzana w formie jabłczanu cytruliny cząsteczka łatwiej dyfunduje do pracujących mięśni a dodatkowo jabłczan jak jeden ze składników cyklu Krebsa zwiększa „energetyczność” cząsteczki.

Dawkowanie:

  • Dzień Treningowy:
    1 porcja 3 razy dziennie
  • Dzień Nietreningowy:
    1 porcja dwa razy dziennie

Suplement diety / Dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla sportowców.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Najlepiej spożyć przed końcem: data na spodzie lub boku opakowania (min. 3 miesiące przydatności do spożycia).
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej do 25°C. Chronić przed światłem.

SKŁADNIKI AKTYWNE: CreaCore®
Porcja: 8,5g
Ilość porcji w opakowaniu: 41
Opakowanie: 350g
Zawartość: w porcji(8,5g) zaw: % DZ
Wartość energetyczna 127 kJ / 30 kcal
Białko 7,5 g
Węglowodany 0 g
Tłuszcz 0 g
Witamina B6 1 mg (71)
L-Leucyna 1000 mg
Alfaketoglutaran leucyny 1000 mg
Ester etylowy leucyny 1000 mg
L-Izoleucyna 500 mg
Alfaketoglutaran izoleucyny 500 mg
Ester etylowy izoleucyny 500 mg
L-Walina 500 mg
Alfaketoglutaran waliny 500 mg
Ester etylowy waliny 500 mg
Jabłczan cytruliny 1500 mg