NOW FOODS APPLE CIDER VINEGAR 450mg 180 kaps
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
- Paczkomaty InPost 24/7 12.90 zł brutto
- Dostawa własna na terenie miasta Ostrołęka 15.00 zł brutto
- Odbiór osobisty 0.00 zł brutto
- Kurier INPOST 15.00 zł brutto
- Sproszkowany ocet jabłkowy w kapsułkach (!)
- Przywraca prawidłowe pH soku żołądkowego
- Naturalny, wysokogatunkowy produkt
- Wykazuje korzystne działanie prozdrowotne
- Pomoc w redukcji tkanki tłuszczowej
- Lepsza kontrola poziomu glukozy we krwi
- Pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową
- Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
- Posiada silne właściwości przeciwutleniające
NOW FOODS APPLE CIDER VINEGAR to suplement diety w kapsułkach, który zawiera w jednej porcji 900 mg naturalnego, sproszkowanego octu jabłkowego. Sądzi się, że ten unikatowy produkt, dzięki swym właściwościom wspomagającym regulację ustrojowej gospodarki kwasowo-zasadowej wywiera korzystny wpływ na zdrowie człowieka przywracając wewnętrzną równowagę w organizmie.
Ocet jabłkowy otrzymuje się podczas procesu fermentacji cukrów zawartych w jabłkach, które przekształcają się w kwas jabłkowy (odpowiedzialny za jego smak) i kwas octowy (w mniejszej ilości niż w przypadku octu tradycyjnego).
W starożytnej medycynie ludowej używano go jako lek na wiele problemów zdrowotnych. W obecnych czasach, wśród społeczności zafascynowanej żywieniem naturalnym, ocet jabłkowy wciąż jest bardzo popularnym produktem. Osoby spożywające ocet jabłkowy twierdzą, że powoduje on wiele różnego rodzaju korzyści zdrowotnych, które mają poparcie w nowożytnej nauce. Dotyczy to m.in. wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej, niższego poziom cukru we krwi i łagodzenia objawów cukrzycy.
Ponadto, ocet ten stosowany jest profilaktycznie oraz leczniczo w przypadku wielu chorób takich jak np. bezsenność, wyczerpanie ogólne, bóle i zawroty głowy, bóle gardła, przeziębienie, reumatyzm, zaburzenia związane ze zmianą pogody, drożdżyca, nadmiar śluzu w przewodzie pokarmowym, choroby skórne.
Składniki aktywne
Naturalny ocet jabłkowy zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych, a jego głównymi składowymi są kwasy organiczne (octowy, jabłkowy). Charakteryzuje się sporą zawartością potasu, ale posiada również chlor, fosfor,magnez, sód, siarkę, wapń, żelazo, fluor, krzem i inne pierwiastki śladowe. W jego skład wchodzą także witaminy takie jak B1 (tiamina), B2 (Ryboflawina), B3 (Niacyna), B5 (Kwas pantotenowy), B6 ( Pirydoksyna), B8 (Biotyna), B9 (Kwas foliowy) i witamina C.
Ponadto ocet jabłkowy dobrej jakości zawiera również antyoksydanty i pektyny. Pektyna jest substancją balastową i uznaje się, że pozytywnie wpływa na procesy trawienia, redukuje poziom cholesterolu, poprawia stan naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i nadciśnienia.
Redukcja tkanki tłuszczowej
Badanie przeprowadzono na 175 otyłych, ale zdrowych osobach, przez okres 12 tygodni. Codziennie, połowa grupy stosowała wodę, a druga połowa ocet jabłkowy. Ich dieta była podobna i wszyscy prowadzili dzienniczki odżywiania. Wyniki badania pokazały, że osoby stosujące ocet jabłkowy straciły nieco większą wagę. Naukowcy sugerują, że ocet jabłkowy lub jego składniki mogą mieć wpływ na włączanie pewnych genów biorących udział w rozpadzie tłuszczów.
Kontrola poziomu glukozy we krwi
Sam ocet jabłkowy niestety nie sprawi, że ktoś stanie się chudy, ale może wspomagać ten proces pomagając kontrolować poziom glukozy we krwi. Badania prowadzone na Uniwersytecie Stanowym Arizona wskazują, że jego wpływ na glikemię jest podobny do działania niektórych leków. Zjawisko te wyjaśnia się tym, że ocet jabłkowy może blokować niektóre etapy trawienia skrobi, a dzięki temu wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów skrobiowych nie jest aż tak wysoki.
Trawienie i flora jelitowa
Spożywanie octu jabłkowego podczas konsumpcji posiłków wysokowęglowodanowych może spowodować, że niestrawiona skrobia stanie się pożywką dla przyjaznych bakterii jelitowych. Dodatkowo warto dodać, że niefiltrowany, mętny ocet jabłkowy zawiera substancje probiotyczne, korzystne dla naszej flory jelitowej. Taki wachlarz działań ma znaczenie immunologiczne, a nawet może pomoc w walce z zaparciami.
Gospodarka kwasowo-zasadowa
Choć sam ocet jabłkowy ma kwasowe pH, to na organizm wpływa alkalizująco. Wiadomo, że kwaśne środowisko wewnątrzustrojowe sprzyja powstawaniu wielu chorób. Kwasowość środowiska wewnętrznego spowodowana jest spożywaniem nadmiernej ilości mięsa, zbóż, cukru oraz wysoko przetworzonej żywności. Uważa się, że regularne użytkowanie octu jabłkowego pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Układ sercowo-naczyniowy
Wyniki badań na szczurach wskazują, że ocet jabłkowy może zmniejszać poziom cholesterolu i zmniejszać wysokie ciśnienie krwi. Podczas dużego badania obserwacyjnego odkryto, że wśród osób stosujących kilka razy w tygodniu ocet jabłkowy jako dressing do sałatek, ryzyko występowania chorób serca było niższe niż w przypadku osób nie stosujących. Doświadczenia osób, które regularnie stosują ocet jabłkowy, wskazują na poprawę stanu układu naczyniowego. Pod wpływem naturalnego kwasu octowego dochodzi do rozpuszczania złogów wapnia w tętnicach.
Antyoksydanty Zawartość polifenoli – silnych przeciwutleniaczy wpływa na neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się, zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób nowotworowych. Wyniki niektórych badań wskazują również, że polifenole niezwykle silnie intensyfikują spalanie tłuszczów zapasowych.
Podsumowując, NOW FOODS APPLE CIDER VINEGAR to suplement diety przeznaczony dla wszystkich, którzy wolą zaradzać niż leczyć. Bardzo szeroki wachlarz zastosowań leczniczych czyni ten produkt świetnym narzędziem profilaktyki zdrowotnej.Wspomaganie redukcji masy ciała, normalizacja glikemii, równowaga kwasowo-zasadowa, pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz właściwości antyoksydacyjne to tylko jedne z wielu możliwych benefitów, które powodować może suplementacja octu jabłkowego w formie sproszkowanej.