OPIS
Carbo Vit;; to węglowodanowo-energetyczny nap;j regeneracyjny dla sportowc;w oraz wszystkich os;b korzystających z r;żnych form rekreacji ruchowej. Szybko uzupełnia traconą podczas wysiłku wodę oraz energię i długo utrzymuje w organizmie podwyższony jej poziom, gdyż zawiera węglowodany o zr;żnicowanej wielkości cząsteczek, kwas jabłkowy oraz najważniejsze witaminy kontrolujące przebieg proces;w energetycznych. Spożywany po zakończeniu treningu przyspiesza zar;wno regenerację powysiłkową organizmu, jak też jego adaptację wysiłkową, czyli gotowość do podejmowania kolejnej, jeszcze cięższej pracy.
woda
Pierwszoplanowe zadanie wody podczas wysiłku polega na chłodzeniu pracującego organizmu. Jest ona transportowana w postaci potu na powierzchnię sk;ry, skąd odparowuje i w ten spos;b obniża ciepłotę ciała. Wszystkie reakcje życiowe przebiegają w środowisku wodnym naszego organizmu. W fazie wodnej krwi rozwożony jest tlen, glukoza (najważniejszy składnik energetyczny), aminokwasy (najważniejsze składniki mięśni), większość witamin oraz składnik;w mineralnych. W fazie wodnej krwi rozpuszczają się też niemal wszystkie, szkodliwe produkty przemiany materii, ekspediowane do nerek i następnie usuwane poza organizm.W fazie wodnej kom;rek mięśniowych rozpuszczone są te same składniki odżywcze, co w fazie wodnej krwi, jak r;wnież liczne enzymy kontrolujące przebieg proces;w życiowych, w tym przebieg proces;w energetycznych. R;wnież szkodliwe produkty przemiany materii rozpuszczane są przed wydaleniem w wodzie kom;rkowej. Kiedy zaczyna brakować wody, kt;rej ubywa podczas wysiłku wraz z potem, niebezpiecznie wzrasta ciepłota ciała. Krew ulega zagęszczeniu, z ogromnym trudem dociera do naszych kom;rek, zaś serce ma ogromne kłopoty z jej przepompowywaniem. Zagęszczona krew nie rozwozi właściwie składnik;w odżywczych do kom;rek i nie odbiera od nich szkodliwych produkt;w przemiany materii. Kiedy ubywa wody we wnętrzu kom;rek mięśniowych, ustają przebiegające w jej obecności przemiany energetyczne i inne procesy życiowe, wzrasta niebezpiecznie stężenie jon;w niekt;rych pierwiastk;w i szkodliwych produkt;w przemiany materii. Nasze mięśnie, w tym mięsień sercowy, tracą zdolność do sprawnego wykonywania pracy, co odczuwamy jako skrajne wyczerpanie.Przy niedostatku wody wzrasta ciepłota ciała, gdyż nie jest ono właściwie schładzane poprzez jej odparowywanie z powierzchni sk;ry. Wzrost temperatury grozi przegrzaniem organizmu, szczeg;lnie niebezpiecznym dla m;zgu. W tej sytuacji m;zg stara się ; w obawie o swoją egzystencję ; jak najbardziej uprzykrzyć nam wysiłek i kreuje obraz niezwykłej uciążliwości wykonywanej przez nas pracy, co nazywane jest subiektywnym uczuciem zmęczenia.W tej sytuacji widzimy, że ubytek wody podczas wysiłku w najwyższym stopniu odpowiada za to, kiedy pojawi się zmęczenie i jak mocno będzie ono dla nas dokuczliwe. Ubytek każdego procenta wody skutkuje utratą 10% procent zdolności wysiłkowych, jednak już po ubytku 4%, następuje całkowita niemożność dalszego kontynuowania pracy. Spadek wydolności w miarę utraty wody węglowodany
Węglowodany to składniki energetyczne pożywienia o r;żnej strukturze, kt;re ; najczęściej ; ulegają w organizmie przekształceniu w glukozę. Natomiast glukoza jest najważniejszym źr;dłem energii dla naszego m;zgu i całego układu nerwowego, jak r;wnież dla pracujących mięśni ; w tym ; mięśnia sercowego. Glukoza może dostarczać mięśniom energii zar;wno w warunkach komfortu tlenowego, czyli w trakcie wysiłk;w bardzo długich, jak też w warunkach beztlenowych, czyli przy wysiłkach kr;tkotrwałych, jednakowoż niezwykle intensywnych. Glukoza dodatkowo ułatwia organizmowi wchłanianie wody; każda jej cząsteczka wprowadza do tkanek 4 cząsteczki tego cennego składnika. ;
Pomimo tak ważnej funkcji pełnionej przez glukozę, organizm ma bardzo poważne kłopoty z jej gromadzeniem na zapas. Pewną, niewielką jej ilość magazynuje on w mięśniach i wątrobie, w postaci związku nazywanego glikogenem. Jednocześnie wątroba posiada zdolność wytwarzania glukozy ze składnika wł;kienek mięśniowych ; alaniny. Jednak największą ilość glukozy potrafi organizm zgromadzić tylko w tkance tłuszczowej, w postaci związku związanego z cząsteczkami tłuszczu, nazywanego glicerolem.
Jednakże, dla sportowc;w i os;b aktywnych znaczenie ma tylko ta niewielka pula glukozy zmagazynowana w mięśniach i wątrobie, w formie glikogenu. Pula ta wyczerpuje się jednak ; niestety ; bardzo szybko i starcza jedynie na pokrycie potrzeb energetycznych pierwszych minut pracy. Wprawdzie ; po wyczerpaniu zapas;w glukozy z glikogenu ; wątroba może ją produkować z alaniny, jednak wtedy organizm musi niszczyć wł;kienka mięśniowe w celu uwolnienia z nich tego składnika. Niszczenie wł;kienek mięśniowych ; co logiczne ; musi fatalnie odbijać się na zdolności mięśni do pracy. Teoretycznie - w następnej kolejności ; organizm może czerpać glukozę z glicerolu, z tłuszczu zgromadzonego pod sk;rą. Jednak tutaj napotyka na dwie przeszkody: 1) przemiana glicerolu w glukozę jest procesem powolnym i kosztownym energetycznie 2) sportowcy i ludzie aktywni fizycznie nie dysponują odpowiednio wysokim zasobem tkanki tłuszczowej ; po prostu ; są szczupli. ;
Tak więc - w miarę kontynuowania wysiłku - szybko dochodzi do co raz większego niedoboru glukozy. Kiedy zaczyna jej brakować w organizmie, mięśnie ; w tym mięsień sercowy - tracą swoje podstawowe źr;dło energii i kurczą się co raz to słabiej. Wprawdzie wszystkie mięśnie mogą ; alternatywnie do glukozy ; spalać też inne składniki energetyczne: aminokwasy i kwasy tłuszczowe, jednakże, aby spalanie to przebiegało sprawnie, potrzebują one ; tak czy tak - przynajmniej minimalnych porcji glukozy
Jednak najgorsze skutki niesie niedob;r glukozy dla m;zgu, dla kt;rego związek ten jest ; w praktyce ; jedynym składnikiem energetycznym. M;zg, pragnąc zarezerwować dla siebie krytyczną rezerwę glukozy, potęguje nasze wyobrażenie o ciężarze wykonywanej przez nas pracy i hamuje ; wbrew naszej woli ; impulsy kurczące wł;kienka mięśniowe. Przy drastycznym spadku poziomu glukozy dochodzi do całkowitej niemożności kontynuowania wysiłku nazywanej upadkiem mięśniowym ; a w skrajnych przypadkach ; nawet do omdlenia i utraty świadomości.
Carbo Vit;; -oszukać zmęczenie ; przyspieszyć regenerację
Jak widać: niedobory wody i węglowodan;w sprzyjają szybkiemu rozwojowi zmęczenia podczas pracy i limitują czas kontynuowania wysiłk;w fizycznych. Aby ;oszukać; zmęczenie i długo cieszyć się ruchem oraz przyspieszyć regenerację powysiłkową i rozw;j zdolności wysiłkowych, należy uzupełniać systematycznie omawiane składniki podczas ćwiczeń i tuż po ich zakończeniu.
Dobry nap;j węglowodanowo-energetyczny powinien stanowić źr;dło węglowodan;w o zr;żnicowanej budowie, czyli powinien zawierać zar;wno samą glukozę, jak też związki przekształcane w nią dopiero po ich wniknięciu do organizmu. Jeżeli bowiem w napoju obecna jest jednie sama glukoza, to po spożyciu takiego napoju - po nagłym wzroście poziomu glukozy w organizmie ; dochodzi do r;wnie gwałtownego spadku, co nazywane jest ;huśtawką glikemiczną; i co nie sprzyja jakości wykonywanej pracy. Kiedy natomiast nap;j zawiera węglowodany zr;żnicowane, to po jego spożyciu zar;wno szybko wzrasta poziom glukozy, jak też glukoza dłużej utrzymuje się na podwyższonym poziomie, dostarczając energii niezbędnej do pracy mięśni, serca, m;zgu i całego układu nerwowego. Carbo Vit; -jako jeden z niewielu napoj;w; sportowych opr;cz dekstrozy/glukozy w przeważającej części zawiera kilka rodzaj;w; maltodekstryn o r;żnym indeksie glikemicznym.Uzupełnianie węglowodan;w ; jak dowodzą badania - ma ogromne znaczenie dla czasu trwania wysiłku; jeżeli bowiem - przy wysokim zasobie glukozy - wprawny piechur jest w stanie przebyć 50 kilometr;w, to przy niskim ; zaledwie 5. dystans przemierzany przy diecie bogato- i ubogo-węglowodanowej Węglowodany odgrywają r;wnie doniosłą rolę spożywane po zakończeniu pracy; wnikają do mięśni i wątroby, powiększając w nich zapas wspominanego glikogenu ponad jego wartość wyjściową , co nazywane jest nadkompensacją lub superkompensacją i co kształtuje adaptację wysiłkową, czyli zdolność organizmu do wykonywania co raz to cięższych zadań.
Nadkompensacja glikogenu ma fundamentalny udział nie tylko w kształtowaniu formy sportowc;w z dyscyplin wytrzymałościowych, ale r;wnież siłowych i estetycznych (np.: ciężary, strongman, fitness, kulturystyka), ponieważ glikogen mięśniowy - wraz z zatrzymywaną przez niego wodą - stanowi znaczny procent masy mięśniowej, determinującej osiągane w tych sportach wyniki.
Glukoza ułatwia dodatkowo wchłanianie innych składnik;w pokarmowych. Dotyczy to szczeg;lnie ; opr;cz wspominanej wcześniej wody ; elementarnych składnik;w białek nazywanych aminokwasami. Mało tego: glukoza pozostaje niezbędna do wiązania aminokwas;w w cząsteczki białkowe, gdyż jest gł;wnym źr;dłem energii napędzającej proces anabolizmu białek; na zbudowanie jednej cząsteczki białka organizm zużywa średnio ok. 10 cząsteczek glukozy. Efekty te mają znamienny udział w kształtowaniu sportowej formy; anabolizm powiększa bowiem zar;wno zasoby białek kurczliwych, odpowiedzialnych za siłę, skoczność i szybkość, jak r;wnież białek oddechowych, odpowiedzialnych za wytrzymałość.
Ponieważ sportowcy i ludzie aktywni uzupełniają często aminokwasy specjalnymi suplementami diety, szczeg;lnie zaś jeden składnik pokarmowy z tej grupy ; kreatynę poprawiającą masę mięśniową i wydolność tlenową ; dlatego też popijanie suplementu napojem węglowodanowym ułatwia wchłanianie składnika aktywnego i jego dystrybucję do mięśni, potęgując efekty suplementacji.
W dobrym napoju energetycznym węglowodany nie powinny pozostawać same. Ważną rolę w ich przemianach odgrywają bowiem niekt;re witaminy. I tak: witaminy z grupy B ułatwiają organizmowi pozyskiwanie energii z glukozy, podczas gdy witamina E eliminuje niekorzystne skutki wzmożonych przemian energetycznych, ochraniając struktury kom;rkowe, zajmujące się spalaniem węglowodan;w.
Ważną rolę odgrywa tutaj r;wnież kwas jabłkowy, kt;ry uczestniczy w rozprowadzaniu energii pozyskanej z glukozy po kom;rce mięśniowej i jej transporcie do kurczących się podczas wysiłku wł;kienek mięśniowych. Uzupełnianie kwasu jabłkowego ; jak dowiodły badania ; przyczynia się w znamiennym stopniu do usprawnienia pracującego organizmu.; ;
Carbo Vit;; nic Cię nie zatrzyma
Carbo Vit;; jest napojem uniwersalnym, przeznaczonym zar;wno dla sportowc;w wyczynowych ze wszystkich dyscyplin, jak też dla os;b aktywnych fizycznie, korzystających rekreacyjnie z r;żnych form aktywności ruchowej, takich jak np.: turystyka piesza i rowerowa, gry i zabawy zespołowe, aerobic, zajęcia fitness, ćwiczenia na siłowni,itp.
Carbo Vit;; powinien być spożywany w ilości przynajmniej jednego opakowania (500 ml) małymi łykami ; co jakiś czas ; w trakcie trwania wysiłku oraz w przerwach pomiędzy wysiłkami, np. w przerwach mecz;w lub przerwach rozdzielających kolejne starty bądź konkurencje, najlepiej na zmianę z izotonicznym napojem Iso Plus;. Spożywanie napoju Carbo Vit;; po zakończeniu wysiłku sprzyja przyspieszeniu regeneracji powysiłkowej oraz adaptacji wysiłkowej, czyli przyspieszeniu rozwoju tężyzny fizycznej.
Uwaga: popijanie napojem; Olimp Carbo Vit;;; suplement;w aminokwasowych ; szczeg;lnie kreatynowych ; zwiększa efektywność; i; potęguje efekty suplementacji aminokwasami.
Carbo Vit;; dostępny jest; w opakowaniach a 500 ml w 4 rewelacyjnych smakach: fresh Apple/jabłkowy , lemon/cytrynowy , pear/gruszkowy i cherry/wisniowy.
Carbo Vit;; najlepiej smakuje schłodzony. ; SPOS;B UŻYCIA
W zależności od intensywności wysiłku i masy ciała 250-500ml 1-2 razy dziennie przed, w trakcie lub bezpośrednio po treningu. SKŁADNIKI
woda, maltodekstryna, dekstroza, regulator kwasowości - kwas jabłkowy, zagęstnik - guma arabska, konserwant - E202, aromaty, witaminy -(octan DL-a -tokoferylu - wit.E, nikotynamid - niacyna, chlorowodorek pirydoksyny - wit.B6, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy), barwnik - E142, substancja słodząca - acesulfam K ; Wartość odżywcza | Na 100ml napoju | Na 500ml napoju | Wartość energetyczna | 72 kcal/ 301 kJ | 360 kcal/ 1505 kJ | Białko | 0 g | 0 g | Węglowodany | 18 g | 90 g | w tym cukry | 11 g | 55 g | Tłuszcze | 0 g | 0 g | w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g | 0 g | Błonnik pokarmowy | 0 g | 0 g | S;d | 0 g | 0 g | Witaminy | Zawartość w 100 ml | Zawartość w 500 ml (%ZDS)* | Witamina E | 0,6 mg | 3,0 mg (30 %) | Niacyna | 1,08 mg | 5,4 mg (30 %) | Witamina B6 | 0,12 mg | 0,6 mg (30 %) | Kwas pantotenowy | 0,36 mg | 1,8 mg (30 %) | ; *ZDS - % zalecanego dziennego spożycia przez porcję 500 ml ; |