CLA
CLA to naturalnie występująca forma niezbędnych kwasów tłuszczowych - kwas linolowy. CLA pomaga blokować komórki tłuszczowe przed ich rozrostem pod wpływem enzymu, który powoduje magazynowanie tłuszczu w organizmie, a znany jest jako lipaza lipoproteinowa. Poza tym, pomaga spalić zgromadzony tłuszcz poprzez zwiększenie wrażliwości komórek na hormon – insulinę, podnosząc metabolizm w mięśniach i pomagając w przyroście suchej masy mięśniowej.
Omega-3 z oleju rybiego to zawierający w swoim składzie olej z ryb oceanicznych, który jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 (EPA i DHA). Kwasy te mają fundamentalne znaczenie dla prawi-dłowego funkcjonowania naszego organizmu zwłaszcza serca i naczyń krwionośnych. Niestety organizm ludzki nie jest w stanie ich sam syntetyzować, a nasza dieta, ze względu na ograniczenie spożycia ryb jest uboga w te kwasy.
- 1